fredag den 25. april 2014

Opfriskning af trægulve - Gulvafslibning og efterbehandling

Opfriskning af trægulve kan være nødvendigt fra tid til anden. For når gulvet ikke længere kan vedligeholdes almindeligt, så er det ved tiden at få det afslebet og efterbehandlet. På denne blog vil jeg fortælle mere om de mange muligheder samt fordele og ulemper de enkelte behandlingsformer. Ønsker du at udføre gulvafslibning som gør-det-selv mand kan du læse her hvordan du skal gøre.

Skal det være lud, sæbe, olie eller lak?


Uanset om det er et lamelgulv, plankegulv eller parketgulv, så vil det ind imellem kræve en total afslibning samt en ny overfladebehandling. Herefter vil gulvet blive smukt samt let at rengøre og vedligeholde. 

" En gulvafslibning skal ikke udføres i tide og utide, men derimod foretages når det er allermest nødvendigt " citat: Gulvabc.dk

Gulvfladen bliver, alt andet lige, tyndere for hver afslibning og vil kun kunne klare et begrænset antal afslibninger. Lamelgulve har ofte kun en finér tykkelse på 3 - 5 mm. hvilket kun kan afslibes nogle ganske få gange, hvorimod et 32mm plankegulv kan tåle rigtig mange gange i sin levetid. 

Er lakken slidt?


Er gulvets overfladebehandling skadet og slidt igennem? må der foretages en gulvafslibning. Ligeledes må der finde en afslibning sted såfremt overfladen er ridset og hakket. Til gengæld er verden så åben for en manipulering med overfladen. Enten ved at afslibe groft eller ved at indfarve træet. Hvad siger du for eksempel til et trægulv der er grønt som græsplænen, blåt som havet eller rød som en postkasse. Ja, muligheden er til stede - for kedeligt skal det ikke være. 

Lud, lak, olie, voks eller sæbe


Mulighederne er mange når det gælder overfladebehandling. Og du kan frit vælge imellem de traditionelle typer:


  • Voks
  • Sæbe
  • Olie
  • Lak
  • Lud


Og disse kan kombineres til for eksempel hvid olie, hvid lak eller hvid sæbebehandling. Hver type gulvbehandling har sine fordele og ulemper, så derfor er dit valg i høj grad et spørgsmål om smag og drømme. 

2 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Etage er altid være rene, så det ser meget smukt og når det får fedtet er det nødvendigt at friske. Gulvafslibning opløst stof hver eneste problemer, således at et gulv ser awesome.

    SvarSlet