tirsdag den 25. november 2014

5 gode råd til at rengøre og pleje trægulve

Gulvrengøring og gulvpleje er vigtig for at holde et trægulv smukt og holdbart mange år frem. Trægulve kan virkelig få sin oprindelige og smukke patina tilbage ved at benytte en gulvmand med erfaring.
Gulvrengøring og gulvpleje er vigtig for at holde et trægulv smukt og holdbart. Når man har arbejdet med træ og trægulve hele sit lange arbejdsliv, så er det svært at brænde inde med alt sin viden. Muligheder og erfaringer er samlet sammen og venter sådan set bare til at blive givet videre til kunder og andre med interesse for trægulve.

Gode råd til gulvrengøring og gulvpleje


Det kan være svært at vide hvordan et trægulv plejes på den beste måde og derfor har jeg samlet 5 gode råd som primært er knyttet til de enkelte typer af gulvbehandling. Hver type af gulvoverflade har sine helt specielle egenskaber og må derfor også vaskes og plejes individuelt herefter:

Ludbehandlede gulve


Når trægulvet er afslebet og ludbehandlet, anbefaler vi at gulvet vaskes med en fed blanding af sæbespåner eller trip trap sæbe. Det bør støvsuges ofte, så skidt, snavs, sandkorn og lignede ikke trædes ned i gulvet og laver ridser.alle rum hvor der skal behandles gulve, skal gulvene være ryddet.

Lakerede gulve


Undgå at benytte vand eller rengøringsmidler den første uge. Støvsugning eller vask med rent vand tilsat et neutralt rengøringsmiddel. Anvend hertil en hårdt opvredet klud. Indflytningsklart: Lettere møbler kan flyttes ind efter et døgn. Ca. 6-8 timer efter behandling må gulvet anvendes. Vent mindst 2-5 døgn med tungere møbler.

Olie behandlede gulve


Ved nyoliering må gulvet ikke vaskes den første 1 uge. Bør støvsuges ofte, således at skidt, sandkorn og lignede ikke trædes ned i gulvet og laver ridser, Vaskes med pleje og vedligeholdelse produkter til oliebehandlet gulve, brug så lidt vand som muligt. Ca. 24 timer efter behandlingen må gulvet anvendes.

LÆS OGSÅ: Gulvabc om trægulve

Generelt


For at skåne dine trægulv anbefaler vi at anvende filt dupper under stole- og bordben. Kontorstole bør udstyres med egnede hjul til trægulve, og det anbefales at udlægge akrylplader under kontorstole. Vær meget opmærksom på blomsterkrukker, vaser og lignende, som placeres direkte på trægulve. Hvis du ikke er helt sikker på, om de er tætte i bunden, bør du anbringe dem på en opsats, så direkte kontakt med gulvet undgås. Løse tæpper, måtter m.m. bør ikke udlægges på gulvet før 2-3 uger efter gulvlægning eller behandling. Stop snavs, fugt, skidt m.m., før det når ind på trægulvet. Anvend derfor måtter ved indgangspartier.


5 gode råd til gulvafslibning og gulvbehandling!

Gulvafslibning og gulvbehandling er nødvendigt på alle slidte trægulve. Her på billedet ser du et terassegulv som er nylagt og trænger til en opfriskning med en gulvbehandling. Ved gulve indendørs er olie, lak eller lud en rigtig god løsning, men her på et terassegulve i træ kan en udeolie som beskytter mod råd og svamp være en særdeles god løsning.
Gulvafslibning er helt klart en rigtig god måde at forvandle et gammelt trægulv til nyt. Vi ser det ofte når trægulve ikke længere kan vedligeholdes at den gamle overflade skal fjernes så der kan komme en ny på. Læs mere her om hvordan den rigtige gulvbehandling vælges - om det skal væere sæbe, lud, olie eller lak?

Hvordan ser man om et trægulv trænger?


Et trægulv vil inde imellem trænge til en ny overflade ligesom alle andre typer gulvbelægning, så det kan få en flot og smuk overflade. En gulvoverflade som er rengøringsvenlig, smudsafvisende samt let at rengøre og vedligeholde. Man skal dog være påpasselig, idet der fjernes en smule af træet ved hver afslibning, så derfor må det ikke afslibes i tide og i utide. I så fald giver det en naturlig begrænsning, når der ikke er mere træ at slibe af. Hos Egedahl som er et rigtig godt gulvfirma, afslibes trægulve altid så blidt og nænsomt som overhovedet muligt. For der er jo ingen grund til at tage mere træ af gulvet end højest nødvendigt.

Er lakken slidt igennem?


Har den oprindelige lakering et grimt og mælkehvidt skær, eller er det blevet misfarvet og gråt nogle steder, så er det på dige med en afslibning. Når der er slidt igennem lakken vil skaden blot blive endnu værre ved hver gulvvask. Derfor er en gulvafslibning nødvendigt, men så er du til gengæld er du så frit stillet med hensyn til, hvilken gulvbehandling gulvet skal have – sæbe, olie eller lak – dog med de begrænsninger som træsorten sætter. Alle gulvbehandlinger har deres ulemper og fordele og hvilken du vælger, er i høj grad også et spørgsmål om smag samt hvad du synes er pænt.

LÆS OGSÅ: Gulvafslibning og behandling

Afslibning eller afhøvling af trægulve?


Gulvafslibning er den mest benyttede bearbejdningsproces til opfriskning af gamle trægulve. Men i enkelte tilfælde vil en afhøvling være nødvendigt. Den benyttes normalt på meget medtagne og ujævne plankegulve af blødere træ som fx fyr. Det er bedst at overlade en sådan opgave til en professionel gulvmand. Men flere og flere vælger dog alligevel selv at udføre arbejdet som gør-det-selv afslibning. Gulvsliber og tilbehør kan lejes i tømmerhandlere og hos mange malerforretninger, men tag ikke fejl - selvom det lyder let, kræver det betydelig håndværksmæssig viden og erfaring at afslibe et gulv med et godt resultat.

Sans for detaljerne


Der er en række ting som må være i orden inden en gulvafslibning igangsættes. Her er det meget vigtigt at gulvet er gået igennem for løse søm, skruer, stifter, klammer og andet som vil kunne være til gene for vores maskiner. Når man vælger gulvafslibning, må man beslutte hvilken efterbehandling der er den mest fordelagtige: voks-, lud-, lak- eller naturoliebehandling.

Krav til rummet inden afslibningen igangsættes!


Selve afslibningen kræver at rummet skal være tomt og helt ryddet for møbler. Det kan dog give nogle støvgener, som ikke kan undgås helt selvom de nye gulvslibere har meget effektive støvsamlere. Ved et plankegulv som tidligere er behandlet med fernis eller lignende, skal det have en større omgang, som tager lidt længere tid. Parketgulve er de nemmeste af behandle.

Hvad kan gulvafslibning gøre for dit trægulv?


Har trægulvet mistet sit naturlige og flotte look kan en gulvafslibning få den oprindelige overflade tilbage og give gulvet et helt nyt udseende. I mange tilfælde ønskes det oprindelige udseende fornyet, hvilket naturligvis også er muligt. Vi tilbyder professionel gulvafslibning og sørger altid for at kvaliteten er i højsædet. Vi har udført rigtig mange gulvafslibninger, bl.a. i København, Odense, Århus og Aalborg, men uanset hvor du bor, så er vi klar med professionel gulvafslibning.

Gulvsliber leje og gør-det-selv gulvafslibning


Vi oplever ofte at kunder forsøger at udføre gulvafslibning på egen hånd, hvilket kan ende med et grimt resultat. Det er nemlig vigtigt, at der anvendes de helt rigtige guvlslibemaskiner og det rigtige sandpapir og ikke blot et groft stykke på hele gulvet. Hjørner og kanter skal også tages med en slibemaskine som er beregnet til dette og ikke bare en normal gulvsliber. En gør-det-selv gulvmand har derfor behov for at leje forskellige typer gulvmaskine.  Derfor oplever mange kunder, at omkostningerne ender med at dyrere end, hvis de havde ansat en fagmand til at starte med. Uanset hvilken løsning du vælger, så står vi til rådighed med vejledning for at opnå det bedste resultat til dit gulv.